blay

Bottenarkivet

Panspektronism skapar inte subjektiviteter

View Comments

Panspektronism skapar inte subjektiviteter. Vi får inte panspektronismen som ett _övergripande_ paradigm som styr vad som är under det. Vetskapen om panspektron kan skapa subjektiviteter, men då måste det vara närvarande (exempelvis genom undersökningar).

Panoptikon skapar subjektiviteter just för att det är närvarande, exempelvis i form av vakttornet i fängelset eller en fartkamera på motorvägen. Men panspektron jobbar inte med synlighet utan i det dolda, inte med att visa upp sin makt utan med ingripanden, modulationer. Så frågan är om det är fel väg att gå att hitta panspektronismens fara just i de subjektiviteter som skapas. Frågan är till och med om det inte är kontraproduktivt att försöka göra panspektronismen närvarande eftersom det kan avskräcka från att koppla upp sig mot dess assemblage.

Missförstå mig rätt här. Ett exempel: Facebook är en panspektrisk teknologi med tvivelaktig dataintegritet. Vi vet rätt lite om var och hur datan som produceras där analyseras. I Facebookpopularitetens barndom kom det varningar och videos om den här situationen. Många ville inte använda Facebook just därför. Samma inställning har många (tyskar?) till googles produkter (framförallt gmail).

Men samtidigt är det tydligt att det krävs ett affirmativt förhållningssätt till sådan teknologier, kanske till och med överaffirmativt. Den spottstyver av den panspektriska datan som vi användare kan laborera med har varit oerhört betydelsefull, och många produktiva kopplingar har gjorts via events, väggar och kommentarer just för att så många anammat Facebook. Samtidigt ger agerande på Facebook en föraning om vilka beteenden panspektriska subjekt avhåller sig ifrån. Att avtagga sig på bilder är valigt exempelvis, vilka andra negeringar finns?

Förhoppningsvis kan överaffirmerandet leda till ett begär efter mer omfattande panspektronism och open source-varianter som tillåter fler kopplingar kommer växa fram. Vi måste därför inte bara kritisera FRA utan även säga att vi vill bygga vårt eget FRA! Vi vill lämna spår, vi vill att de ska plockas upp, bli panspektrifierade. Kopimi!

Så, hur kan vi både affirmera affirmationen av panspektronism och negera FRA? Handlar det om tillgång, läs- och skrivmöjlighet?

Related posts:

 1. Sociala objekt, nodal points och panspektronism
 2. Efter s23m – ännu inte i ordning

Written by admin

October 1st, 2008 at 7:20 pm

Posted in LARGE

Tagged with

 • blay

  Christopher is gåing in i en tunnel och stänger ned mail i några dagar. “det här med data är inte kul längre” You have 93 messages awaiting reply…aaahhhggggg. 4:56pm – 9 comments

  Patricia Lorenzoni at 5:07pm October 1
  oh no! tänk om du försvinner in i mörkret för att aldrig komma tillbaka…

  Magnus Eriksson at 5:13pm October 1
  Om man bara kunde få tiden att stanna medan man går in i tunneln… Cern, lyssnar ni?

  Christopher Kullenberg at 5:14pm October 1
  Endast FRA lyssnar. Men tunneln är ett svart hål, och jag passerar snart händelsehorisonten. Tentor…. tentor… rätta… event horizon.

  Jon Hovland at 6:17pm October 1
  Du får følge med. Her i USA rapporterer de at man på bakgrunn av finanssituasjonen har besluttet å spare energi ved å slukke lyset i enden av tunnellen.

  Christopher Kullenberg at 6:20pm October 1
  Utmärkt. Då slipper jag både e-mail och FRA!

  Rickard Olsson at 6:48pm October 1
  Man kanske kan göra som när videobandspelaren kom, då kunde den spela in alla TV-program som man inte hann se, och då, när man kunde se dem när som helst, behövde man aldrig se dem.
  Om FRA läser och lagrar alla mail… ;-)

  Christopher Kullenberg at 7:23pm October 1
  Rikard: Bra idé. Heja FRA! (undrar om de även rättar seminarieuppgifter?)
  Rickard Olsson at 7:26pm October 1
  För 700 mille per år? Det är bäst för dem, NÅN nytta ska de väl göra. :-D

  Magnus Eriksson at 7:31pm October 1
  Ett gammalt hederligt övertagande av produktionsmedel? Arbetarstyrt FRA?

 • http://www.copyriot.se/ Rasmus

  Precis samma sak pratade Marcell Mars och jag om över två koppar kaffe i Zagreb igår!

  (Förresten… bara inte vårt eget FRA ska står för Folkets Radioanstalt.
  Vi har å andra sidan redan kallats för IRA, så någonting på I kanske?)

 • blay

  Spännande! Jag gissar att Folkets Radioanstalt skulle komma som förslag i en sådan situation…som värsta konkurrent till Radioanstalten för Folket (RAF). Inverterad Radioanstalt kanske?

 • http://www.isk-gbg.org/99our68 Kalle P

  Bra post! Ja, det är nog något åt det här hållet vi måste tänka. Gillar även ditt sätt att särskilja panopticismen och panspektrocismen grad av närvaro.

blog comments powered by Disqus