blay

Bottenarkivet

Decentralisera den sociala webben

View Comments

Mikrobloggning. Vi måste ordna det. Vi på internet. Öppet, decentraliserat, expanderbart.

Mikrobloggningen är primalflödet på nätet. Det som riktar om alla flöden. Följ @monki så spelar det ingen roll var jag skapar saker på nätet. Om du är intresserad så kan du följa allt via @monki. En länk jag fann intressant, en bloggpost jag skrev (på en av 20 bloggar), en kommentar på någon annans blogg, ett foruminlägg, en bild, en film. Alla flöden går via mikrobloggen. Mikroflödets aggregering tillåter oss att vara flyktigare på resten av nätet. Det är mer än kanalisering än något som skulle ha att göra med innehållsproduktion.

Så vi måste fixa det på vårt sätt. Inte på twitters sätt. Öppet protokoll som vem som helst kan skriva gränssnitt och funktioner till. Fixar vi det så kan vi fixa alla andra saker sen. Fixar vi det kan vi fixa ett protokoll för bilder där du kan tagga @monki i bilden så får jag reda på det. Så kan jag aggregera alla taggade bilder någon annanstans om jag vill ha ett facebook-liknande bildalbum av andras bilder av mig. Har vi bara mikroflödet ordnat så går alla typ av information att länka via det. Mikroflödet är skapandet av relationer mellan information på internet. Låt oss börja här.

Hur svårt kan det vara? Mikrobloggande är världens enklaste grej. Det behövs bara en överenskommelse om inloggning, socialt nätverk och lite sync. Nåt sätt för att skydda privata meddelanden, även om det faktiskt kan vara en påbyggnadsfunktion. Det behöver inte vara hur snabbt som helst som sök behöver vara. Sök är svårt att decentralisera på grund av hastigheten. Men mikrobloggande kan dröja några sekunder innan meddelandet kommer ut. Det behöver inte vara informationstungt som strömmande video. Strömmande video är svårt att decentralisera på grund av datamängden.

Eben Moglen talar om att decentralisera den sociala webben i en föreläsning har gjorde för några veckor sedan på Internet Society in New York med titeln “Freedom in the Cloud: Software Freedom, Privacy and Security for Web 2.0 and Cloud Computing”.

Han går hårt ut och spårar utvecklingen av dagens webb. Sociala webben av idag är en långsam katastrof som utvecklat sig över flera år där relationen mellan dels en server där alla loggar och all makt finns och dels en tunn klient som inte har något att säga till om har polariserats och förstelnats som webbens självklara infrastruktur.   Servrarna virtualiseras allt mer medan klienterna blir mer personliga och fattigare. Tydligt exempel på stigberoende där andra val kunde ha lett till en helt annan utveckling, men där vi har tagit oss in på en stig där allt från hårdvara till gränssnitt utvecklas för att förstärka uppdelningen. Har avskyr Facebook mer än allt annat och klämmer till med den sköna dissen “Zuckerman has done more evil to mankind than anyone else his age”.

Lyssna/kolla gärna på föreläsningen så bygger vi sen.

Related posts:

 1. Något händer med webben just nu
 2. Sociala objekt, nodal points och panspektronism

Written by admin

February 17th, 2010 at 12:29 pm

Posted in LARGE

Tagged with

 • http://twitter.com/macdeleuzian Marcus

  Jag upplevde att något hände i höstas, i samband med lulzologins utveckling och de produktiva diskussionerna om nätneutralitet. Dessa bedrevs (bland annat) på flera olika bloggar och till stor del i kommentarfälten. Då började några av oss länka till våra kommentarer via Twitter – och plötsligt drogs nya linjer upp, nya sätt att följa och delta i dessa diskussioner. Som kommentator var det oerhört spännande!

  Och det var så enkelt. “Mikrobloggningen är primalflödet på nätet.” Yes!

  Och kanske kan vi, när vi fått ordning på dessa flöden, även bygga den där kartritaren som hjälper oss att navigera i tiden och längs andra spännande axlar…

 • http://andersholmstrom.se Anders

  Jag har funderat på liknande saker tidigare (se http://andersholmstrom.se/decentralisering-och-makt-pa-internet/ för de tankarna). Har även tagit ett och annat snack med folket som håller på med Open MicroBlogging (OMB), laconi.ca etc.

  Problemet är inte att teknikerna inte finns, problemet är att Twitter är populärt för att det är Twitter, Facebook för att det är Facebook o.s.v. Den kritiska massan är nästan alltid det mest centrala på Internet, nås den så är användarsuccén ett faktum.

  Även om jag är totalt ointresserad av >99% av twitters användare/flöden så är det trots allt det faktum att alla dessa användare finns där som gör att jag använder det.

  Därför: Det som måste göras är en tjänst som bygger runt twitter och samtidigt tillåter oss att interagera med det, decentraliserat mikrobloggande som kan både ta och skicka flöden från twitter. Då kan de som vill flytta ifrån twitter och sakta men säkert urholka dess tyngd.

  Ungefär.

  ? :)

 • blay

  Håller helt med, Anders! Det går ju att sätta upp en egen server och övertyga folk att joina den (om det går att synca flera OMB- eller laconi.ca-servrar vet jag inte), men det räcker inte långt. Snarare är det väl redundans som behövs. Jag har inte helt klart för mig vad som behövs men ett p2p-sätt att pinga ut sitt sociala nätverk och uppdateringar. Borde ju gå att hämta hem sina egna från twitter och sen synca decentraliserat. Men jag förbiser säkert massa problem här (med autenciering, trust osv).

  Egentligen är inte de här tjänsternas dominans något problem utan vad som skulle hända om de gick ner. Måste vi bygga upp alla relationer igen då eller har vi dem kvar? Även en sån grej som att ladda upp bilder och tagga i facebook, som jag tror är en stor anledning till deras succé borde gå att parallellt göra decentraliserat eller via ett flertal tjänster samtidigt som de också laddas upp till facebook. Sen är det nog inga problem att göra antingen en långsam övergång till ett mer redundant system eller en hastig migration of de fuckar upp nånting.

  Men som sagt, jag håller det öppet för att jag missat någon viktig del som försvårar detta.

 • http://idiomdrottning.org Sandra

  Läs den här hemsidan om en del bra idéer om hur vi kan genomföra detta. Tyvärr har Status.Net allt att vinna på att sinka den här utvecklingen och det behövs nog lite alternativa krafter in där.

 • http://idiomdrottning.org Sandra

  Tillsvidare är det enkelt: gör ett kombinerat rss/atom-flöde för allt du gör och följ dina vänners ditton via en valfri rss/atom-läsare.
  Så gör jag idag.

 • Mats Henricson
 • http://perherngren.blogspot.com/ Per Herngren

  Den gamla kritiken mot kotterier är för mig en stark invändning mot Facebook. Alltså där aktiviteter, engagemang organiseras genom urval av vänner, snarare än genom möjlighet att hitta dit, dras med och slinka in. Forma offentligheter, allmänningar snarare än att privatisera engagemang.

 • http://blay.se monki

  Per: Var finns den här gamla kritiken? “Redan de gamla grekerna?” :)

 • blay

  Mats: Oj, jag hade glömt att godkänna din kommentar på flera veckor. Hemskt ledsen.

 • http://hannes2peer.wordpress.com/2010/05/12/centralisternas-kontrarevolution-och-vagen-ut-ur-molnet-diaspora/ Centralisternas kontrarevolution och vägen ut ur molnet – Diaspora! « >> hannes2peer

  [...] riktigt ser varandra i dimman. Jag har tidigare drömt om decentraliserade sociala nätverk, och många med mig. Nu skönjer vi dock konturerna av en realisering av dessa idéer! Men vi måste göra det [...]

 • http://www.okayliving.com/DiseasesMultipleSclerosis/ Okay Living

  Epic site I’m so glad I stumbled here through my friend’s blog, Going to need to add this one to the blogroll.

blog comments powered by Disqus