blay

Bottenarkivet

Mexikansk datalagring gone wrong

View Comments

När riksdagsvalet närmar sig och datalagringsdirektivet (förhoppningsvis) kommer att bli en het fråga kan det vara värt att bli påmind om hur jävla illa det kan gå med datalagringar. För att få ett färskt exempel på det kan vi vända oss till Mexico och deras regerings senaste hastigt införda lag.

Lagen RENAUT, som är ett led i kriget mot droghandeln, föreskriver att alla som har ett mobilnummer, kontaktkort eller abonnemang, ska registrera sig på det med (häng med nu); namn, adress, personnummer, fingeravtryck och retinascan. Gör man inte det kommer mobilnumret att stängas av. Tanken var att komma åt narcos som gör affärer via mobiltelefonerna, men allvarligt talat, i ett land där narkotikakungarna är rikare än staten och hälften lever under fattigdomsgränsen måste man vara korkad för att inte förstå att de kan betala någon hungrig stackare för att registera sig på deras kontaktkort. Mycket riktigt gick det att köpa falskregistrerade kontantkort i piratmarknaden Tepito redan innan dealinen på registeringen var klar. Så gick det med den lagen.

Men vänta. Det blir ännu bättre…

30 miljoner (!) mobilinnehavare registerade sig inte. Deras telefoner stängdes av i ett svep. Mobiltelefoner som framförallt för den fattiga delen av befolkningen är den enda formen av konnektivitet som existerar. En förutsättning för att kunna sköta vardagen och affärer. Men här protesterade telekombolaget och drog lagen inför domstol. Det återstår ännu att se vad som händer med den. Så vitt jag förstår det är de påkopplade igen.

Databasen då? Den som ändå lyckades samla 50 miljoner namn, personnummer och fingeravtryck. Jo, den gick att köpa i Tepito en vecka efter lagen trätt i kraft. (UPPDATERING: Den länkade artikeln handlar om andra myndighetsdatabaser till salu. Se kommentar nedan). För 12000 dollar. Hela databasen. På tre externa hårddiskar á 160 gb. Vilka som köpte den? Den här artikeln berättar den otroliga historien om att ett antal polisdistrikt gått ihop och skramlat fram pengar till att själva köpa regeringens databas.
- Det blir så mycket enklare att kolla uppgifter om man inte måste gå via den officiella byråkratin, kommenterade en anonm polisman. Man storknar!

Kritik som vi har mot datalagring här i Sverige har redan hänt i Mexico på ett sätt som verkligen tydliggör vilka skador de kan göra. Det som exponeras tydligt hela tiden i en misslyckad stat som Mexico riskerar att dyka upp även inom Sverige om så bara som undantag. Databaser som läcker är dock en irreversibel handling. Det går inte att stoppa tillbaka dem sen.

Kritiken mot datalagring består inte bara av hypotetiska scenarion utan verklighet i andra länder!

Nog för att vi inte har en piratmarknad av det här slaget i Sverige, men samma händelser som sker i Mexico kan hända här fast på ett annat sätt. Att målvakter och andra sätt att kringå datalagringen används av de som den verkligen är till för att sätta dit är ju inte svårt att tänka sig. Och hur osannolokt är det egentligen att uppgifter från databaser med personuppgifter slinker ut genom personliga kontakter till någon som egentligen inte skulle ha tillgång till dem snarare än den officiella vägen med insyn?

Det händer mycket med Mexikos informationsinfrastruktur just nu. Det är monopol som bryts och förstärks, ACTA-samtal som blivit heta politiska potatisar och allting hamnar mitt i det fruktansvärda kriget mot droger som skördar dödsoffer varje dag (fler dör i det än i kriget i irak). Jag åker själv till Mexico imorgon och hoppas kunna rapportera vidare, bland annat från besöket i Tepito.

$

Related posts:

 1. Teorias Del Caos
 2. Narcofuturism

Written by admin

April 29th, 2010 at 12:39 pm

Posted in LARGE

Tagged with , ,

 • http://minimaliteter.blogspot.com Mikael Nilsson

  En lärdom till är att ju starkare integritetsspärrar som vi sätter upp, desto starkare blir incitamenten för att på olika sätt gå runt dem. OM DATAN FINNS.

 • http://blay.se monki

  Helt rätt. Sätts krånglig byråkrati upp så är det lättare att snacka med polarn som redan fått tillgång.

 • blay

  test

 • http://mexikanska.blogspot.com marius

  Hej!

  Ni har missförstått nyheten från el universal. Den tar upp generella databaser (körkort, fordonsreg tex) som har sålts på Tepito.
  En av dem som har sålts är den som är till för credencial electoral eller ett slags röstnings ID. Det har så vitt jag kan förstå inget att göra med lagen om att alla mobilkort ska vara registrerade till en person. Den databasen har nog funnits sedan väldigt länge tillbaka och innehåller alla som har sitt röstkort-id.

  Självklart har man sedan tidigare kunnat köpa sig en mobil som någon annan redan använt och reggat i tepito där allt stulet säljs.

  Tepito är piraternas paradis. Känn på friheten där ;)

 • http://blay.se monki

  Hej Marius,

  Tack för rättelsen! Jag fick nyheten om mobildatabasen berättad för mig och den där som länk. Hittade heller inte att det stod direk tom den, men trodde det berodde på min och googles bristfälliga spanska :) Ska uppdatera inlägget när jag får lite bättre nät än vad Slim ger mig här :)

  Kul med din blogg om mexico! Ska snart sätta mig i en bil till Veracruz <3

 • http://mexikanska.blogspot.com marius

  Det låter härligt med en tripp ut till Vera Cruz! Själv är jag i Sverige ett tag till tyvärr…

  Alltså det är ju inte helt fel eftersom det kan vara samma data som används när man ska registrera sig som användare för mobilen så det var bara härledningen som blev fel där.

  Ha det så gott där borta =)

 • http://perherngren.blogspot.com/ Per Herngren

  Det var en bra historia! (fast otäck förstås)

  “Det som exponeras tydligt hela tiden i en misslyckad stat som Mexico riskerar att dyka upp även inom Sverige om så bara som undantag.”

  Sverige har mer kontroll över sina medborgare än Mexico och även USA. I och med att alla medborgare måste ha personnummer här, och att de flestas adresser är registrerade hos staten kan staten ha större kontroll, trots att den är mindre desperat i sitt förtryck av medborgarna än Mexico och USA. Ett “misslyckande” i Mexico och då även USA är alltså deras övervakning och kontroll över medborgare och icke-medborgare.
  Tja, det är min analys främst utifrån samtal under tider jag bott i amerikat.

 • http://olof.me Olof

  Helt otroligt. Bizarroworld.

 • http://www.blay.se/2010/05/09/internetnoll-i-mexico-del-ett-tepito/ InternetNoll i Mexico: Del ett – Tepito at blay.se

  [...] Cumbia eller bortglömda Bolero. Till legendariska varor till försäljning i Tepito hör tigrar, myndighetsdatabaser och begagnade begravningskistor. Det sägs att allt utom värdighet går att köpa i Tepito och ett [...]

 • http://www.simple-mechanisms.com Geraldine
blog comments powered by Disqus