blay

Bottenarkivet

Kommentar om modulär arkitektur

View Comments

Slår ett slag för temporär, modulär och generisk arkitektur hos maloki som skriver om open-source-arkitektur. Fyll gärna på med fler exempel där borta. Kommentaren citerad:

Det är bra det där föredraget. Jag tror mycket på att hitta simpla, billiga generiska protokoll och standarder för modulbaserat byggande. På en annan skala finns http://www.openstructures.net som villa skapa en standard för objektsbyggande där samma komponenter kan kombineras till nya föremål och expanderas modulärt.
När det gäller arkitektur ska man heller inte underskatta en redan existerande form som är transporterbar, stapelbar och standardiserad, och det är containern.
Här finns lite exempel:

http://www.photopumpkin.com/photo-blog/container-houses/

De här är inne på det också:

http://www.tempohousing.com/

Och för all del det gamla kära cyklopen (R.I.P) som var ett praktexempel

http://interactingarts.org/blogs/index.php?title=attforstorakultur

http://www.svd.se/stockholm/nyheter/det-kanns-tungt-att-borja-om_2149477.svd

Med risk att framstå som “favela chic” så finns det helt klart ett behov av temporärt, modulärt, omformings- och förflyttningsbart byggande och boende i en omvärld som förändras snabbt och nya kluster och projekt hela tiden uppstår.
Här i Sverige har vi det så svårt bara på grund av vårt extrema klimat. Det kräva med än lite träbitar och ett plastskynke för att klara vintern…

Förövrigt är Buckminister Fullers biodomer extremt icke-modulär på grund av deras konstiga vinklar. Man måste bestämma volymen från början och det är svårt att ändra och lägga till i efterhand. Det kan bland annat ses i Steward Brands “How buildings learn”, framför allt i del två “The Low Road” och del tre, “Built for Change“:


Related posts:

 1. En arkitektur som litteratur

Written by admin

May 16th, 2010 at 10:51 am

Posted in LARGE

Tagged with ,

 • http://mothugg.se Johan

  Mm, mer modulär arkitektur efterlyses på alla plan. Traskade just hem genom Grünerløkka och slogs av hur den gamla klassiska modulära arkitekturen slås ut av kalhyggesbyggen. För medan de variationsrika, hundraåriga kåkarna längs ena sidan av gatan är i princip utbytbara moduler, är nybyggena på andra sidan en stor, sammanhängande kloss, vilket förstås minskar möjligheterna att ommodulera kvarteret, och på en större skala hela området.

  Jag klurade lite på hur lagar, regleringar och ägandeformer (o)möjliggör ommodulering, här med brf:en som exempel:
  http://www.mothugg.se/2010/03/30/bostadsratt-yimbyfel/

 • http://mothugg.se Johan
 • blay

  Tack för länken! Ska kolla.

 • blay

  Johan: Jag gillar citatet:
  “when my brother got married we build another room on the roof. When I get married we will do the same”.
  Exakt så!

blog comments powered by Disqus